To Halal είναι Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε συμμόρφωση με το δίκαιο της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο).

Ο αραβικός όρος Halal σημαίνει «νόμιμο ή επιτρεπτό» και δεν χαρακτηρίζει μόνο τρόφιμα και ποτά, αλλά και πολλά προϊόντα της καθημερινότητας. Όσον αφορά τα τρόφιμα Halal, δεν αφορά μόνο τα προϊόντα κρέατος. Αντιθέτως, ο όρος Halal απευθύνεται γενικά σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα επεξεργασμένα. Επίσης, αφορά φαρμακευτικά είδη και πολλά ακόμα προϊόντα.

Το Halal είναι μία διεθνή ορολογία. Αποτελεί το αντίστοιχο του Kosher στο Ισλάμ και σημαίνει αυτό που επιτρέπεται ή είναι αποδεκτό στους Μουσουλμάνους.

Το Halal δεν αναφέρεται μόνο στην Ισλαμική θρησκεία. Σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων για αυτό άλλωστε τα πιστοποιημένα προϊόντα Halal είναι περιζήτητα και σε όσους καταναλωτές αναζητούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ιδιαίτερα σημαντικό στο εμπόριο των προϊόντων Halal αποτελεί το γεγονός ότι οι παρασκευαστές επικεντρώνονται όχι μόνο στις θρησκευτικές τεχνικές επεξεργασίας σύμφωνα με τις επιταγές του Ισλάμ, αλλά οφείλουν να εφαρμόσουν τεχνικές διαχείρισης ολοκληρωμένης ποιότητας που είναι συμβατές με την ασφάλεια των τροφίμων.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας Halal δημιουργεί μία αξιοσημείωτη δυναμική σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στις Μουσουλμανικές αλλά και στις μη Μουσουλμανικές χώρες. Παρουσιάζει σημαντική και αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία αυξάνεται η τήρηση των όρων του Halal. Τα οφέλη των τυποποιημένων διαδικασιών Halal ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες να τις υιοθετήσουν λόγω των μελλοντικών τους πλεονεκτημάτων. Εκτός από την υγιεινή, το ποιοτικό και ασφαλές προϊόν είναι στοιχεία που προσελκύουν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τις πρακτικές Halal. Το Halal αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν.

Η παραγωγή προϊόντων Ηalal αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού κατόχων πιστοποιητικών Ηalal. Συγχρόνως, απαιτεί μια σταθερή δέσμευση από τον οργανισμό πιστοποίησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών και της διαχείρισης του Ηalal.

Το μέγεθος της μουσουλμανικής αγοράς παγκοσμίως περιλαμβάνει πάνω από δύο δισεκατομμύρια καταναλωτές. Η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών Halal αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία και τώρα αγγίζει περίπου τα τέσσερα (4) τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να γίνει μια βιομηχανία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο εγγύς μέλλον λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Οι παραγωγοί που διαθέτουν το λογότυπο Halal έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μεγάλο κομμάτι δυνητικών πελατών από τις τοπικές και διεθνείς αγορές. Η ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης, διασκορπισμένης γεωγραφικά και προσβάσιμης μουσουλμανικής αγοράς προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις επιχειρηματικές προοπτικές που διαμορφώνονται, το Halal αναδεικνύεται σε μια νέα δύναμη στην αγορά και πρωτότυπη μάρκα. Έχει καθιερωθεί στην διεθνή αγορά, επηρεάζοντας και μεταβάλλοντας την αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθεί η επιχείρηση στον τομέα της εμπορίας.

Οι φορείς της βιομηχανίας πρέπει να κατανοήσουν τις απαιτήσεις στην παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για τις μουσουλμανικές αγορές. Επιπλέον, οι εισαγωγείς πρέπει να κατανοήσουν και να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των χωρών με Μουσουλμανικό πληθυσμό, οι οποίες καλύπτουν τόσο τα θρησκευτικά όσο και τα θέματα ασφάλειας των εισαγόμενων τροφίμων. Για την εξαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος σε Μουσουλμανικές χώρες ζητείται πιστοποιητικό Halal από αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης.

Η διασφάλιση της πιστοποίησης Halal είναι το πρώτο βήμα στην καταγραφή της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων, προϊόντων και υπηρεσιών Halal. Η πιστοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλει στη διείσδυση στη διεθνή αγορά.

Επικοινωνήσετε μαζί μας για την πιστοποίηση του Halal.

Η παρούσα διαδικασία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η υπηρεσία πιστοποίησης halal σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων.

  1. Επικοινωνια υποψηφιου πελατη τηλεφωνικα ή με email

  2. Αποστολη τυποποιημενου email me to οποιο ζητονται στοιχεια και δραστηριοτητα του υποψηφιου πελατη.

  3. Αποστολη στοιχειων και δραστηριοτητας απο υποψηφιο πελατη.

  4. Αρχικη αξιολογηση δυνατοτητας να πιστοποιηθει η εταιρια.

  5. Αρνητικη απαντηση.

  6. Θετικη απαντηση. Αποστολη προτασης συνεργασιας

  7. Αποδοχη προτασης συνεργασιας / υπογραφη συμβασης.

  8. Αποστολη δεδομενων.

  9. Αξιολογηση δεδομενων.

  10. Προγραμματισμος επιθεωρησης.

  11. Επιθεωρηση.

  12. Εσηγηση επιθεωρητη.

  13. Τελικη αξιολογηση.

  14. Κοινοποιηση στην θρησκευτικη επιτροπη.

  15. Εκδοση / αποστολη πιστοποιητικου.

  16. Ενταξη στον καταλογο πιστοποιημενων εταιριων.

  17. Ετησια επιθεωρηση επαναπιστοποιησης.

  18. Μη ανανεωση πιστοποιητικου / ενημερωση ενδιαφερομενων μερων.

Εάν θέλετε να πιστοποιήσετε την επιχείρησή σας με βάση τις απαιτήσεις πιστοποίησης Halal, επικοινωνήστε μαζί μας.

  1. Στείλτε αίτημα ενδιαφέροντος στο:

    halal@halalgr.org
  2. Τηλεφωνήστε μας για να επιβεβαιώσουμε το αίτημα σας:

    +30 697 811 11 33